Skip to main content

Life Recruitment, gevestigd in Vlaardingen, is dé specialist in het werven en selecteren van personeel in de logistieke branche. Directeur Eray Kocman, 35 jaar, is getrouwd en heeft 2 jonge kinderen. In 2011 startte hij zijn onderneming vanuit zijn zolderkamertje. Nu, 8 jaar later, staat hij naar eigen zeggen aan de vooravond om “bizarre business binnen te halen”.

Het begin van Life Recruitment

Eray Kocman is sinds 2005 werkzaam in de uitzendwereld. Hij begon na het behalen van zijn diploma als Junior Account Manager bij een kleine organisatie en eindigde daar als manager. Na ruim 4 jaar werd duidelijk dat het bedrijf ophield met bestaan, waardoor hij op het idee kwam om voor zichzelf te beginnen. “Vanuit mijn zolderkamer ging ik op zoek naar new business. Ik had het voordeel dat ik al een groot netwerk had vanuit mijn vorige werkgever. Doordat ik nog geen kantoor had, was ik de eerste maanden vooral buiten de deur aan het werk. Ik ontving niemand thuis maar bijvoorbeeld in de McDonald’s, hotels, Burger King of ik werkte vanuit mijn auto”, aldus Kocman.

Eerste succes

“Het grappige is dat ik mijn eerste succes al had voordat ik überhaupt voor mezelf was begonnen. Nadat ik stopte bij mijn vorige werkgever, wist ik snel dat ik een eigen bedrijf ging starten. Voordat mijn ondernemingsplan af was, werd ik al benaderd door een bedrijf in Maassluis of ik kon helpen zoeken naar een geschikte kandidaat. Ik vertelde de directeur dat ik niet kon helpen omdat ik nog geen eigen bedrijf had. Dat maakte voor hem niet uit, want ik mocht hem factureren zodra ik dit wel had. Voordat ik het wist, had ik 2 plaatsingen bij datzelfde bedrijf in 2 maanden.”

Daarmee was Life Recruitment geboren, ondanks dat hij nog bezig was met het schrijven van een ondernemingsplan. De eerste facturen werden verstuurd in maart en binnen 9 maanden gingen er al 11 uitzendkrachten via hem aan de slag. “Dat is eigenlijk de basis geweest van Life Recruitment. Na 9 maanden ben ik verhuisd naar een kantoorpand in Rotterdam. 5 jaar geleden zijn we naar Vlaardingen verhuisd omdat het groter moest. En nu zitten we hier, 8 jaar later.”

Terugblik

Hoe Eray terugkijkt op de afgelopen 8 jaar? “Heel cliché, het is voorbijgevlogen. Als ik kijk naar hoe ik ben begonnen en waar we nu staan, had ik nooit kunnen dromen dat ik nu zo’n team om me heen zou hebben. We zijn nu met zijn negenen, we hebben aardig wat uitzendkrachten lopen, veel werving & selectie fees en de omzet is skyhigh. Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad en ik wist dat het zou gaan lukken. Maar ik had nooit verwacht dat het op deze manier ging lukken.”

Kocman startte zijn bedrijf midden in de crisis. “Zou je dit nou wel doen?”, was de reactie van ongeveer iedereen in zijn omgeving. “Ik zag juist kansen in deze periode. Ik was niet getrouwd, had nog geen kinderen en ik had ook geen gekke vaste lasten. Dit was voor mij juist het goede moment. Ik heb altijd gezegd: als je de crisis overleeft, dan moet je in deze tijd het geld gaan verdienen. Je moet er voor zorgen dat je in de goede tijden een team om je heen hebt waarmee je kan gaan knallen. En dit is zeker uitgekomen. We hebben in de loop der jaren mensen aangenomen maar ook afscheid moeten nemen van collega’s. Maar uiteindelijk kom je met een team te zitten dat goed functioneert”, aldus Eray.

Het verschil maken

Toen Eray begon, startte hij met de focus op een aantal disciplines: Logistiek, Techniek, Sales en Office. Al gauw merkte hij dat een bedrijf zich meer kan onderscheiden van de rest als er gefocust wordt op één specifieke branche. “Je hoeft ons niet te vergelijken met de grotere bureaus. Bij Life Recruitment is er echt veel kennis in huis. Zowel kennis vanuit de markt, als vanuit de logistieke branche en alleen daarom onderscheiden wij ons al. Ik vind korte lijnen en persoonlijk contact heel belangrijk richting de kandidaat en de klant. Mijn collega’s en ik, wij staan ergens voor. Wij werken er hard voor en we zijn altijd bereikbaar, op elk moment van de dag. Daarmee maken wij op dit moment het verschil, zo simpel is het.”

Trots

Bij de vraag wat Eray trots maakt als directeur begint hij te glimlachen. “Als ik hier binnenstap zie ik 8 collega’s hun stinkende best doen om Life Recruitment op de markt te zetten. Ze werken hard om mensen aan een baan te helpen en personeelsvraagstukken bij onze klanten op te lossen. Als ik dan zie wat de resultaten zijn, dan ben ik daar echt heel trots op.”

Toekomstplannen

“Op korte termijn is het de bedoeling om te verhuizen naar een groter kantoor. Ook zijn we een slag aan het slaan met het positioneren van Life Recruitment op de markt. Daarmee bedoel ik vooral het marketing- en communicatie- gedeelte; zoals de lancering van een nieuwe website en aangepaste content op onze social media kanalen bijvoorbeeld.”

Het is niet de ambitie van Eray om op kantoor te zitten met 30 collega’s. Dat vindt hij te groot. “Het huidige team zoals het staat vind ik volledig. Dus qua personeel heb ik voorlopig geen plannen. Extern liggen er allerlei projecten. Er zijn heel veel kansen, we zitten in een juiste flow bij sommige bedrijven. We staan eigenlijk aan de vooravond voor een volgende stap en we staan op het punt om bizarre business binnen te halen. Van een klein klein bedrijf zijn we naar een middelklein bedrijf gegaan en dit gaan we nu uitbouwen. We groeien qua omzet, vorig jaar hebben we een omzetgroei gerealiseerd van 90%. Dat is natuurlijk wel wat. Dit jaar verwacht ik ook een enorme groei. En dat zijn eigenlijk de doelstellingen voor mij, het bedrijf gewoon neerzetten!”