Skip to main content

Recruiter Lea Gülpen, 52 jaar, is getrouwd en heeft 3 zonen. Ze omschrijft zichzelf als een netwerker en een enthousiaste mensenmens, die het ontzettend leuk vindt om contacten te onderhouden met vrienden, familie, collega’s, bedrijven en kandidaten. Na haar toeristische opleiding is ze in 1987 eigenlijk “per ongeluk” op een afdeling personeelszaken terecht gekomen bij een bedrijf in de catering.

Life Recruitment

“Na mijn eerste baan leek het mij onwijs leuk om als intercedente te gaan werken. Ik ben bij de grotere organisaties gaan solliciteren en uiteindelijk bij Manpower terechtgekomen en opgeleid tot intercedente. Binnen deze organisatie ben ik doorgegroeid en heb ik een vestiging onder mijn hoede gehad. Toen ik moeder werd, ben ik het stukje kwaliteit binnen de organisatie gaan doen. Vanwege een reorganisatie ben ik uiteindelijk weggegaan daar en heb ik verschillende functies gehad binnen werving & selectie.”

Lea Gülpen werd tijdens haar vakantie in Italië in 2014 gebeld door een onbekend nummer. “Ik twijfelde nog of ik wel op zou nemen. Uiteindelijk bleek het Eray te zijn met de vraag of ik toevallig interesse had in een nieuwe baan als recruiter bij hem op kantoor. Eray, Kelly en ik hebben al eens eerder samengewerkt bij een ander bedrijf in Rotterdam, ook binnen werving en selectie. Ik besloot om na mijn vakantie eens een kop koffie met ze te drinken, en dat is ondertussen alweer 5 jaar geleden!”

Logistiek

Wat Lea zo leuk vindt aan dit werk binnen de logistiek? “Het leuke is, ik ben een Rotterdamse, geboren in het havengebied. Het is echt een stukje dat in mij zit, een stukje karakter, no nonsense, doe maar normaal dan ben je al gek genoeg, niet lullen maar poetsen. Dus ja, met deze mentaliteit voelde ik me hier al gauw thuis om binnen deze tak van sport het recruiten te gaan doen.”

Uitdagingen in de huidige markt

Er wordt veel geschreven en gesproken over een krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen hebben een baan en stellen hoge eisen aan een eventuele volgende werkgever. Hoe Lea aankijkt tegen de uitdagingen in de huidige markt? “Om mensen te mobiliseren, moet je nog wel wat extra’s kunnen bieden zoals doorgroeimogelijkheden en een hoger salaris. Op dit moment is het echt noodzakelijk om op een creatieve manier de juiste talenten naar je toe te trekken. Dat is zeker een uitdaging. Wij vinden het heel interessant om de candidate experience goed in de gaten te houden. Het is belangrijk om te weten voor de kandidaat dat Life Recruitment een goede werkgever is, dat we de juiste banen hebben en de juiste opdrachtgevers. De markt is continue in verandering, dus ik denk dat het stukje marketing en branding in deze tijd een grote rol speelt, zeker als je je wilt onderscheiden van de concullega’s. Daarnaast wil je ook kwaliteit blijven leveren aan je opdrachtgevers. Dit is ook een uitdaging omdat de markt qua kandidaten nu wel anders is op de vacaturebanken.”

Het verschil maken

Hoe een recruiter zich kan onderscheiden van de rest in deze tijd? “Als ik naar mezelf kijk, is het dat ik de kandidaat heel serieus neem. Ik heb een goed luisterend oor en ik communiceer altijd met respect, rust, sympathie en empathie. Ook ben ik heel nieuwsgierig en ontmoet ik graag nieuwe mensen, culturen en bedrijven. Ik ben echt een specialist met vakkennis en hierdoor kan ik mensen ook vaak over de streep trekken om hier op gesprek te komen. Daarnaast ben ik ook gewoon enorm eigenwijs. Als ik het idee heb dat ik denk dat ik een bepaald profiel in iemand zie, dan ga ik er net zo lang over door totdat mijn collega’s dit ook beginnen te zien. Het gebeurt vaak dat recruiters te snel willen schakelen, te pushy zijn en dat ze de kwaliteit gewoon vergeten. Daarmee bedoel ik niet de kwaliteit naar het bedrijf toe, maar de kwaliteit van de kandidaat serieus te nemen. En ik denk dat dit iets is waar kandidaten op afknappen.”

Een neus voor talent

Bij de vraag wat Lea zo inspirerend vindt aan haar werk bij Life Recruitment, beginnen haar ogen te glinsteren. “Als mijn collega’s aangeven dat ze een bepaalde kandidaat zoeken voor een bedrijf, dan start mijn zoektocht. Ik vind het geweldig dat ik met mijn neus om talent op te sporen, en ook nog een keer met het stukje netwerken dat ik doe, altijd wel weer de juiste mensen beschikbaar heb voor de bedrijven. Na 32 jaar krijg ik er nog steeds een kick van om talent te vinden én de juiste match te kunnen realiseren.”