Eigenlijk zou Mandy Houtman (48)  na het voortgezet onderwijs de MEAO gaan doen, totdat ze hoorde van Jan Backx, Havenvakschool in Rotterdam. “Ik hoorde dat ze daar mbo-opleidingen hadden en dat ik daar les zou krijgen van mensen die zelf hebben gevaren. Tijdens mijn studie had ik een oud-kapitein als geschiedenisleraar. Nog nooit heb ik iemand zulke mooie verhalen horen vertellen over zijn werk. Toen viel eigenlijk alles op zijn plek en wist ik zeker dat ik thuishoorde binnen de scheepvaart en logistiek”, aldus Mandy.

Na haar studie heeft ze 16 jaar lang met veel plezier gewerkt bij verschillende bedrijven, rederijen en expediteurs. Daar deed ze naar eigen zeggen alles behalve claims. “Binnen de logistiek kun je altijd wel een product vinden waar je affiniteit mee hebt. Het is gewoon zo’n afwisselend en mooi beroep, waar elke dag anders is. Als je op een hoofdkantoor in de stad werkt binnen een logistiek bedrijf zie je niet heel veel. In 1994 ben ik naar de Delta terminal gegaan en daar ging ik met een ECT-busje het laden en lossen bekijken. Dit deed ik in mijn eentje omdat ik dit echt geweldig vond. Ik wist precies hoe welke kraan werkte bijvoorbeeld. In die tijd was mijn kantoor een 20ft DV zeecontainer. Net zoals iemand een passie heeft voor voetbal, heb ik dat met logistiek.”

Populair beroep

Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat de logistiek onder mannen de meest gewilde sector is om in te werken. Het lijkt erop dat vrouwen niet kiezen voor een baan in de logistiek vanwege een imagoprobleem.

Hoe denk je dat dit komt?

“Tijdens mijn studie zat ik ook al met veel jongens in de klas en dit is ook in het werk gebleken. Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik persoonlijk liever met mannen werk dan met vrouwen. Ik ben heel rechtdoorzee en dat waren zij ook. Het was ‘niet lullen, maar poetsen’ en gewoon keihard doorgaan. Je moet echt wel een bepaalde feeling hebben en een soort attitude. Het is zo’n dynamisch en afwisselend beroep en sommigen spreekt dit aan en anderen weer niet.”

“Ik denk dat er van de logistiek wordt gedacht dat het een vrij conservatieve gemeenschap is, met weinig flexibiliteit in uren, waar de banen worden gegeven aan ‘ons kent ons’. Ook is er een beeld dat er voornamelijk grofgebekte mannen werken in de logistiek.”

En hoe kijk jij aan tegen dit imago?

“Het is gewoon zo dat we harde werkers zijn, überhaupt hard zijn en heel direct. In de begin jaren 90 ben ik gestart op een hoofdkantoor. Daar werkten veel dames, soms echt een gezellig kippenhok. Na een paar jaar ben ik naar het kantoor gegaan op de Maasvlakte, oftewel de Delta Terminal. Daar waren van de 40 man personeel misschien 10 dames werkzaam. Ik heb het daar erg leuk gehad en veel geleerd. De heren waren rechtdoorzee en daar houd ik persoonlijk van. Daar moet je tegen kunnen en als je one of the guys bent, vinden ze jou ook leuk.”

Werken als vrouw binnen de logistiek

De vraag of Mandy andere vrouwen juist zou aanraden om binnen de logistiek aan de slag te gaan, lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt. “Tuurlijk! Als je eraan twijfelt, kijk dan eerst naar wat voor type je bent. Het is belangrijk dat je houdt van het dynamische, dat je ad hoc kunt reageren en dat je houdt van afwisseling. Elke dag is anders, er gaan dingen fout en je moet gelijk kunnen reageren. Het is gewoon zo’n fantastisch beroep. Alles wat je maar kunt bedenken, bijvoorbeeld: waar komt mijn koffie nou eigenlijk vandaan? Oh, uit Cuba. Hoe werkt dit eigenlijk? Oh, een koffieboon groeit en dat gaat dan weer door. En hoe werkt dat transport dan eigenlijk? Het is zo bizar maar elk willekeurig product wat je maar kunt bedenken is geïmporteerd of geëxporteerd. Ook met kleding bijvoorbeeld.”

Ook als je een internationale carrière ambieert, zit je goed in de logistiek. “Als trainee kun je overal worden neergezet binnen logistieke bedrijven. Dan kan je alles binnen de organisatie leren en naar het buitenland. Je kunt altijd wel een product vinden waar je affiniteit mee hebt. Je hebt onwijs veel kansen op de arbeidsmarkt. En werken in de Rotterdamse haven, is gewoon zo mooi en leuk. Kortom, als jij voor het buitenland kiest, en dat je passie is, is dat een hele goede stap.”