Skip to main content
euros

Je bent (bijna) afgestudeerd in een logistieke richting en je bent er helemaal klaar voor om de arbeidsmarkt te gaan verkennen. Je hebt je cv online gezet, verschillende gesprekken gevoerd en uiteindelijk is het aan jou om de juiste beslissing te nemen. Kies je voor het hoogste salaris of kies je voor mogelijkheden op de langere termijn?

Eray Kocman: “Ik begrijp dat je een lekker extra biertje wilt bestellen in de bar en vaak op vakantie wilt, maar besef goed dat de eerste twee banen die je hebt super belangrijk zijn voor de rest van je leven. Als je keuze is gebaseerd op geld kan dit op de langere termijn problemen opleveren..”

Wat merk je bij studenten die net van school komen?

“Wekelijks komen er verschillende logistieke starters bij ons op kantoor. Onze collega’s merken dat er veel onduidelijkheid bestaat onder starters over startsalarissen. Studenten praten met elkaar en worden geadviseerd vanuit allerlei hoeken. Steeds vaker is het zo dat de wensen van de kandidaten hoger liggen dan dat ze daadwerkelijk “waard” zijn.“

“De onduidelijkheid over startsalarissen is niet recent ontstaan. Al jaren heerst er een taboe op het praten over geld. Het liefst wil je weten wat je collega verdient maar daar wordt bijna niet over gesproken. Dus de onwetendheid speelt een rol. Na school weet je ook nog gewoon niet zo goed wat de arbeidsmarkt te bieden heeft. Ook worden studenten vaak gek gemaakt door andere mensen in hun omgeving. Starters hebben iemand nodig die op een open en eerlijke manier advies kan geven wat betreft een startsalaris. En wij hebben die belangrijke taak te vervullen, ook als bureau.”

Waarom is het zo belangrijk om je keuze te baseren op mogelijkheden en niet op geld?   

“Wij snappen goed dat je het beste voor jezelf eruit wilt halen wat salaris betreft. Het is alleen veel belangrijker om de juiste keuze te maken qua bedrijf, functie en doorgroeimogelijkheden. De eerste twee banen die je hebt zijn belangrijk voor de rest van je leven. Als je nu de keuze maakt om te starten als expediteur bijvoorbeeld is de kans groot dat je in die richting zal blijven en je kunt gaan ontwikkelen in deze functie. Mocht je er op een gegeven moment achter komen dat dit niet de juiste keuze geweest is voor jou, wordt het een stuk lastiger om te switchen als die keuze gebaseerd was op geld.”

“Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt, ook in de logistieke branche. Logistiek personeel is bij veel bedrijven gewild, dus als je een bepaald talent hebt ga je echt het geld vanzelf wel verdienen in de logistieke branche. Wij begrijpen ook dat het lastig is om te weten wat een juiste keuze is maar niet alles draait op dit moment in de fase van je leven waarin je zit om geld. Veel kandidaten wonen nu nog thuis, hebben nog geen hypotheek en ook nog geen gezin om te onderhouden. Houd hier ook rekening mee bij het maken van de keuze voor geld of voor mogelijkheden binnen een bedrijf.”

Welke rol kan een bureau spelen bij het maken van de juiste keuze?

“Wij zijn er altijd open en eerlijk over dat we er niets aan hebben om je te plaatsen voor een laag salaris, als je binnen 2 maanden weer weg gaat omdat je ergens anders veel meer kunt verdienen. Dan hebben wij een ontevreden klant en een ontevreden kandidaat. Samen met de kandidaat moeten we de voor- en nadelen van een bepaald salaris bespreken en ook adviseren als een kandidaat te laag zit. En bij een te hoog salaris zeggen wij: pas op, want hoe meer je eist, hoe meer er ook van je verwacht wordt. Dan moet je niet uiteindelijk de smoes hebben dat je iets niet kunt omdat je net van school komt en nog geen ervaring ergens mee hebt.”

Dus wat zijn de belangrijkste ‘do’s’?

“Laat eens zien wat je kunt; een diploma is fantastisch en heel knap, maar dit laat vooral zien welk niveau je aan zou moeten kunnen. Dit zegt niet dat dit ook daadwerkelijk op de werkvloer zo is. Bouw een cv op en laat je toegevoegde waarde zien. Dit kun je alleen maar bereiken door ervaring op te doen. Als je dit gedaan hebt kun je gaan onderhandelen over jouw salaris. Let wel: je moet met goede argumenten komen en niet vergeten dat je ook argumenten tegen kunt krijgen. Ik ben altijd op tijd en je kunt op mij bouwen is niet voldoende. Je wordt namelijk betaald om dit te doen. Als je verhoging wilt dan moet je ook laten zien waarom je dat verdient!”